Fysianni

Hieronta on hoitotarkoituksessa tehtävää kudosten mekaanista muokkausta. Hieronnassa käytetään erilaisia tekniikoita ja otteita hierottavasta alueesta ja hoidon tavoitteesta riippuen. Hierontaan voin helposti yhdistää manuaalista lihaskalvokäsittelyä tai nivelten mobilisointia, mikäli pelkkä lihasten hieronta ei anna toivottua tulosta.

Hieronnan vaikutukset ovat monenlaiset, pääasiassa se kuitenkin vilkastuttaa kudosten aineenvaihduntaa. Yleisimmin hierontaa käytetään fyysisestä suorituksesta tai tapaturmista seuranneiden lihasten jännitystilojen ja niistä aiheutuneiden kipujen laukaisuun. Hieronnalla voidaan vaikuttaa myös laskimo- ja lymfakierron vilkastuttamiseen (turvotuksen vähentäminen), pintaverenkierron vilkastuttamiseen, sidekudoskiinnikkeiden ehkäisyyn ja irrotukseen, lihasten ja arpikudosten joustavuuden lisääntymiseen (esim. leikkausten & revähdysten jälkeen). Hieronnan tavoite ja siihen käytetty aika sovitaan aina yksilöllisesti oireista riippuen.

Hierontaa ei suositella, mikäli sinulla on jokin seuraavista: yleisinfektio (virusinfektio, flunssa, kuume), infektio ihossa (paiseet, märkiviä karvatupen juuria …), laskimotukoksia (tukosaluetta ei hierota), tuore vamma tai leikkaushaava, ihotauti (kysy ensin lääkäriltäsi), hemofilia, iskeeminen kudos, suurentuneet imurauhaset, pahanlaatuiset kasvaimet, aktiivinen tulehdus nivelissä (nivelreuma, nivelrikko) tai keskus- ja ääreistöhermoston halvaus.