Fysianni

IMG_5037

Käyttämäni fysioterapia koostuu erilaisista nivelten, lihasten, lihaskalvojen ja hermokudosten mobilisoinnista, jolla pyritään palauttamaan kudosten normaali liikkuvuus. Tätä kautta pyritään palauttamaan luonnolliset liikelaajuudet ja liikkeet ja näin vähentämään koettuja oireita. Kipujen vähentämiseksi teen myös akupunktio- ja fasciahoitoja. Asiakkaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin parantamiseksi saatan vastaanottokäynnillä käyttää myös psykofyysisen fysioterapian menetelmiä, kuten EFT-tappingia, kehotietoisuus-, hengitys- ja itsesäätelyharjoituksia. Myös yksilöllinen neuvonta ja ohjaus ovat osa fysioterapiaa (esim. kotiharjoitusohjeet).

Lue lisää hoidoista alta.

Akupunktio

Akupunktiohoito on tärkeä hoitomuoto erityisesti sidekudosten kipu- ja jännitystiloissa, joissa lääkitys ei helpota oireita. Akupunktio poistaa erityisesti tylppää ja jomottavaa kipua sekä paikallisesti (puudutusvaikutus) että yleisesti (nostaa kipukynnystä). Sillä voidaan myös vähentää kipulääkkeiden ja lihaksia rentouttavien lääkkeiden käyttöä. Hoidon aiheita ovat mm. lihasten kireys, päänsärky, huimaus (niskoista johtuva), pitkittyneet nivelsäryt, alaselkäoireet, hammaskivut, kuukautisoireet, aavesäryt amputoiduissa raajoissa ja fibromyalgia.

Akupunktiohoito suositellaan jättämään väliin, mikäli sinulla on jokin seuraavista: yleisinfektio (kuumeilu, uupumus, laaja-alainen kipu), ihoinfektio hoidettavan kohdan päällä (esim. vyöruusu), hankala ylähengitystieinfektio (yskä), verenvuotosairaus, neulakammo tai syöpätauti/sytostaattihoito. Kysy tarvittaessa lisätietoja hoidosta.

Fasciakäsittely (lihaskalvoraudoilla ja käsin)

IMG_5127Fascia- eli lihaskalvokäsittelyn tavoitteina on lihasten leposäryn poistaminen, nivelten kivuttoman liikelaajuuden palauttaminen, kuormituskivun poistaminen, sidekudoksen paranemisen edistäminen (esim. leikkausten, revähdysten jälkeen) ja kiinnikkeiden poistaminen (arpikudokset). Hoidon aiheita ovat mm. Jäätynyt olkapää, olkanivelen pinneoireyhtymä, tennis- ja golfkyynärpää, plantaarifasciitti/-fasciopatia, penikkatauti/tibialis anterior syndrooma, lihaskireys lihaksissa ja

lihaksen/jänteen vammat. Lihaskalvokäsittely voidaan aloittaa 1-2 viikon kuluttua vamman laajuudesta riippuen.

Mikäli sinulla on jokin seuraavista hoidettavalla alueella, jätetään hoito tällöin tekemättä: paikallinen infektio (punotus, turvotus, herpes), haava, palovamma/paleltuma, akuutti vamma (1-2 vkon jälkeen ok), luutumaton murtuma, laskimolaajentuma, laskimotulehdus, raajan turvotus, tuore mustelma, ihosyöpä, lihaksen luutumismuutos (myositis ossificans), limapussintulehdus, niveltulehdus, lihasreuma, autoimmuunisairauden tulehdusreaktio, verenvuotosairaudet ja CRPS. Kysy tarvittaessa lisätietoja hoidosta.

Kinesioteippaus

Eniten kinesioteippausta käytetään kivun lievitykseen, nivelliikkuvuutta lisäämään, liikkeen tai kehon käyttöä ohjaamaan, asento- ja liiketuntemusta parantamaan sekä optimoimaan lihastoimintaa. Lisäksi kinesioteipin avulla voidaan vaikuttaa liikkeen laatuun ja rytmiin, ohjata niveltä toimimaan mekaanisesti oikein tai tarvittaessa tukea niveltä toiminnallisesti. Kinesioteippausta voi käyttää myös turvotuksen vähentämiseksi. Kinesioteippauksen vaikutus perustuu pääsääntöisesti proprioseptiikkaan, ihon ja sen alla olevien kudosten kautta keskushermostolle välittyviin aistimuksiin sekä teipin avulla tehtäviin kevyisiin kudosten siirtoihin. Kinesioteippausta voidaan käyttää esimerkiksi terapeuttisen harjoittelun tukena ja yhtenä fysioterapeuttisena keinona osana muuta kuntoutusta. Lue lisää kinesioteippauksesta täältä: http://www.kinesioteippaus.fi